2017. feb 05.

Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

muffin3.jpg

Bevallom egyenesen, nem vagyok egy muffin művész, életemben még csak néhányszor sütöttem.

Eddig.

Ugyanis rátaláltam a számomra tökéletes ízkombinációjú, még a mi öreg, vacak sütőnkben is gyönyörűre süthető, egyszerűen összeállítható (bögrés!) muffin receptjére. Hátránya, hogy se nem vegán, se nem paleo, ellenben hizlal. :) Mentségemre szolgáljon, hogy eredetileg is csak azért találtam ki a muffinsütést mára, hogy a náthás, ezért étvágytalan kislánykáim szervezetébe némi szívesen fogyasztott kalóriát csempésszek, ami azért mégsem teljesen üres komfort-nasi.

Íme a recept:

Hozzávalók 18 kis-közepes vagy 12 nagy muffinhoz:
2 1/2 bögre liszt
1/2 zacskó sütőpor vagy 1/2 teáskanál szódabikarbóna
3/4 bögre barna cukor
1/4-1/2 teáskanál őrölt fahéj
2 bögre szétnyomkodott banán (4-6 banánból lesz ennyi)
1/2 bögre étolaj (bármilyen jobb minőségű, nem markáns ízű olaj megfelelő)
1/2 bögre tej
2 nagy tojás
csipetnyi só
1/2 teáskanál vanília kivonat vagy őrlemény
3/4 csésze (1 csomag) "csoki chips" (kis csepp alakú csokidarabkák, sütési kiegészítőknél kapható) VAGY durvára darabolt dió VAGY aszalt áfonya stb.

Előmelegítjük a sütőt forróra (200-220 °C). Ha szükséges, kivajazzuk a muffinformát, vagy kibéleljük muffinpapírral, de még jobb, ha szilikon formában sütjük, azzal semmit nem kell csinálni és pikk-pakk kijön belőle a muffin, nem úgy, mint az ócskább fajta papírokból.

A lisztet, sütőport, cukrot és fahéjat egy közepes méretű tálban összekeverjük. Egy másik tálban áttörjük a banánokat (kicsit maradhat darabos), belekeverjük az olajat, tejet, sót, a tojásokat és a vaníliát. A nedves mixet a szárazhoz öntve fakanállal lazán összevegyítjük úgy, hogy a liszt mindenhol elkeveredjen (vigyázz, az alján is!), de nem szabad túlkavarni, mert akkor túl sűrű/nehéz lesz és nem jön fel olyan szépen.

A tésztát elosztjuk a formákban, legjobb, ha épp a mélyedések tetejéig töltjük őket, púpozni nem kell (majd púposodik, ahogy feljön). Betesszük a sütőbe és azonnal levesszük a hőfokot 180 fokra. 25-35 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Ha a sütő nem egyenletesen süt, célszerű a tepsit félidőben megfordítani.

Reggeli vagy délutáni kávé mellé isteni.

Muszáj lesz kitalálnom a paleósított verzióját, ha sikerült, jelentkezem. :)

muffin2.jpg

Szólj hozzá

recept gasztroblog vegetarianus gasztroNandu