2017. feb 05.

Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

muffin3.jpg

Bevallom egyenesen, nem vagyok egy muffin művész, életemben még csak néhányszor sütöttem.

Eddig.

Ugyanis rátaláltam a számomra tökéletes ízkombinációjú, még a mi öreg, vacak sütőnkben is gyönyörűre süthető, egyszerűen összeállítható (bögrés!) muffin receptjére. Hátránya, hogy se nem vegán, se nem paleo, ellenben hizlal. :) Mentségemre szolgáljon, hogy eredetileg is csak azért találtam ki a muffinsütést mára, hogy a náthás, ezért étvágytalan kislánykáim szervezetébe némi szívesen fogyasztott kalóriát csempésszek, ami azért mégsem teljesen üres komfort-nasi.

Íme a recept:

Hozzávalók 18 kis-közepes vagy 12 nagy muffinhoz:
2 1/2 bögre liszt
1/2 zacskó sütőpor vagy 1/2 teáskanál szódabikarbóna
3/4 bögre ...

Tovább Szólj hozzá

recept gasztroblog vegetarianus gasztroNandu

2016. jún 17.

Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

image.jpg 

Ennek a levesnek egy korábbi változata "kukoricás fokhagymakrémleves" cím alatt a nandu.hu-n olvasható. Mivel azonban e sorok írásakor már egy ideje paleósan étkezem, azaz nem eszem gabonaféléket, emellett általában vigyázok a szénhidráttal is, kiesett a kukorica, mint alapanyag. Ezért elkészítettem a paleo-vegán-low carb változatot. Először magam is szkeptikus voltam, gondolván, hogy biztos nem lesz olyan finom, mint kukoricával volt. Jelentem, de. :)

Hozzávalók két adaghoz:

1 nagy fej fokhagyma

1 kis cukkini (kb. akkora, mint egy rövid kígyóuborka)

1/2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál Vegeta-szerű, de sómentes, bio ételízesítő (lényegében szárított zöldség granulátum) - elhagyható

ízlés szerint só

1/4 ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog vegan paleo low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu bioetel

2016. feb 10.

Mai gasztroblog: Házi sajtkészítés

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Házi sajtkészítés

No, ez nem annyira paleo, de ha már sajtot eszem, akkor inkább ezt, mint tartósított nagyüzemit, amitől csalánkiütésem lesz (konkrétan :)).

Házi sajt készítésére sok leírást lehet találni a neten, de a legtöbbjük a citromsavas módszert írja le, amitől egy túrós-fehérjés anyag keletkezik, erős közelítésül a sajthoz, azonban ez nem azonos a tejoltó enzimes, "igazi" sajt készítésével.

A sajtkészítés menetét, fortélyait legjobb hozzáértő személytől, műhelyfoglalkozáson megtanulni, mert ott egyszer lépésenként végigvezetik az embert a folyamaton, hogy az első sajtját elronthatatlanul el tudja készíteni. Én is ezt tettem, esetemben Zaka Dominika volt a szóban forgó készségek átadója, aki a mindennapi életében is ...

Tovább Szólj hozzá

sajtos recept gasztroblog vegetarianus lokalis gasztroNandu laktovegetarianus bioetel

2016. feb 02.

"Balkezi konyhafőnök" - Mivaaan???

írta: Noll A Nandu
"Balkezi konyhafőnök" - Mivaaan???

Gasztroblogger (is) leszek

A felmenőim között az édesapám volt a legjobb szakács. Felülmúlhatatlanul, sőt, megközelíthetetlenül. Receptet azonban nem lehetett tőle kérni, mert pont úgy főzött, mint ahogy jazzt zongorázott: "ti kottából játsztok, én meg szívből".

Az évek során az én életemben is valamiféle házi Murphy törvénnyé nőtte ki magát az a jelenség, hogy ha nagy műgonddal, lehetőleg népes vendégseregnek, szakácskönyvből főzök - bár utóbbiakból kiterjedt gyűjteményem van -, az biztosan nem sikerül, de legalábbis közel nem olyan finomra, mint az, amit egy kedd este valahol a bevásárlás és a gyerekek menedzselése közt, sebtében összekutyulok, "csak úgy balkézről" . A gyerekeim idővel hangoztatni is kezdték: Anya, ilyen "balkezest" ...

Tovább Szólj hozzá

gasztroblog Nandu gasztroNandu

2016. feb 02.

Mai gasztroblog: Ázsiai csirkés vagy halas ragu(leves)

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Ázsiai csirkés vagy halas ragu(leves)

Ez az étek a "balkézről főzés" klasszikus példája lett: dobáltam bele, ami eszembe jutott és épp volt itthon. Kétszer is elkövettem, és mind a két ízben (szó szerint is :)) brutál finom lett a végére, persze véletlenül se egyformán. Gyorsan leírom, mielőtt elfelejtem.

Egy jó nagy fakanálnyi kókuszzsíron vagy vajon elkezdtem pirítani:
- 2 kisebb fej apróra vágott hagymát,
- 2-4 gerezd fokhagymát
- a csirkés verziónál az apróra kockázott csirkemellet, kb. 1/2 kilót
- az otthon talált zöldségeket olyan sorrendben, hogy az elején, amit legtovább kell főzni és a végén, amit a legrövidebben. Ilyenek például: bambuszrügy (nálam konzervből), spárga (most épp ebből is üveges volt, de friss jobb), julienne-re (gyufaszálra) vágott ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog halas paleo husos low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu