2017. júl 21.

Mai gasztroblog: Majdnem francia négyhagyma-krémleves

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Majdnem francia négyhagyma-krémleves

fullsizerender.jpg

Már megint egy jelentéktelen külsejű zöldes lötyi...- modhatnánk, de nem. Itt most nem a külcsín a lényeg, hidd el, az íz kárpótol a látványèrt. Túl sok hagyma volt itthon, gondoltam, csökkentek a feleslegen és elkezdtem a netet bújni francia hagymakrémleves receptek után kutatva. Végül egyik se lett, hanem a sajátom, íme.

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 közepes fej vöröshagyma

1 fej lilahagyma

1 szál újhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál kacsazsír (vegáknak kókuszolaj)

1 teáskanál só, késhegynyi bors, késhegynyi szerecsendió

hús- vagy zöldségleves alaplé, ennek hiányában 1 teáskanál szárított zöldségekből készült (lehetőleg só- és adalékmentes) ételízesítő

A zsiradékon megpirítottam a kockára ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog vegetarianus vegan paleo low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu bioetel

2017. máj 07.

Mai gasztroblog: Spárgakrémleves édesburgonyával

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Spárgakrémleves édesburgonyával

img_9345_1.JPG
A dolog úgy kezdődött, hogy szép zöldspárgát találtam a boltban. És mivel nemsokára egy vega indiai cserediák vendégeskedik majd nálunk, gondoltam, itt az alkalom, hogy fejlesszem vegetáriánus főzőtudományomat.

Ismét beigazolódott az alapmeggyőződésem, hogy krémlevest szinte bármiből lehet főzni, az egyik legkreatívabb műfaj. Történetesen volt itthon egy szép nagy édesburgonyám, így belekerült az is. Jelentem, remek páros.

Apróra vágtam egy nem kis fej hagymát, plusz egy szál újhagymát is, és egy kis vajon illatos-üvegesre pároltam. Utólag belegondolva egy gerezd fokhagymát is bírt volna, így kicsit selymesebb ízű lett. Felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A spárgát megmostam, megpucoltam (a szokásos módon: a legalsó pont, ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog vegetarianus vegan paleo gasztroNandu laktovegetarianus

2017. feb 05.

Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: A tökéletes muffin (banános-csokis)

muffin3.jpg

Bevallom egyenesen, nem vagyok egy muffin művész, életemben még csak néhányszor sütöttem.

Eddig.

Ugyanis rátaláltam a számomra tökéletes ízkombinációjú, még a mi öreg, vacak sütőnkben is gyönyörűre süthető, egyszerűen összeállítható (bögrés!) muffin receptjére. Hátránya, hogy se nem vegán, se nem paleo, ellenben hizlal. :) Mentségemre szolgáljon, hogy eredetileg is csak azért találtam ki a muffinsütést mára, hogy a náthás, ezért étvágytalan kislánykáim szervezetébe némi szívesen fogyasztott kalóriát csempésszek, ami azért mégsem teljesen üres komfort-nasi.

Íme a recept:

Hozzávalók 18 kis-közepes vagy 12 nagy muffinhoz:
2 1/2 bögre liszt
1/2 zacskó sütőpor vagy 1/2 teáskanál szódabikarbóna
3/4 bögre ...

Tovább Szólj hozzá

recept gasztroblog vegetarianus gasztroNandu

2016. jún 17.

Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

image.jpg 

Ennek a levesnek egy korábbi változata "kukoricás fokhagymakrémleves" cím alatt a nandu.hu-n olvasható. Mivel azonban e sorok írásakor már egy ideje paleósan étkezem, azaz nem eszem gabonaféléket, emellett általában vigyázok a szénhidráttal is, kiesett a kukorica, mint alapanyag. Ezért elkészítettem a paleo-vegán-low carb változatot. Először magam is szkeptikus voltam, gondolván, hogy biztos nem lesz olyan finom, mint kukoricával volt. Jelentem, de. :)

Hozzávalók két adaghoz:

1 nagy fej fokhagyma

1 kis cukkini (kb. akkora, mint egy rövid kígyóuborka)

1/2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál Vegeta-szerű, de sómentes, bio ételízesítő (lényegében szárított zöldség granulátum) - elhagyható

ízlés szerint só

1/4 ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog vegan paleo low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu bioetel

2016. feb 10.

Mai gasztroblog: Házi sajtkészítés

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Házi sajtkészítés

No, ez nem annyira paleo, de ha már sajtot eszem, akkor inkább ezt, mint tartósított nagyüzemit, amitől csalánkiütésem lesz (konkrétan :)).

Házi sajt készítésére sok leírást lehet találni a neten, de a legtöbbjük a citromsavas módszert írja le, amitől egy túrós-fehérjés anyag keletkezik, erős közelítésül a sajthoz, azonban ez nem azonos a tejoltó enzimes, "igazi" sajt készítésével.

A sajtkészítés menetét, fortélyait legjobb hozzáértő személytől, műhelyfoglalkozáson megtanulni, mert ott egyszer lépésenként végigvezetik az embert a folyamaton, hogy az első sajtját elronthatatlanul el tudja készíteni. Én is ezt tettem, esetemben Zaka Dominika volt a szóban forgó készségek átadója, aki a mindennapi életében is ...

Tovább Szólj hozzá

sajtos recept gasztroblog vegetarianus lokalis gasztroNandu laktovegetarianus bioetel

2016. feb 02.

"Balkezi konyhafőnök" - Mivaaan???

írta: Noll A Nandu
"Balkezi konyhafőnök" - Mivaaan???

Gasztroblogger (is) leszek

A felmenőim között az édesapám volt a legjobb szakács. Felülmúlhatatlanul, sőt, megközelíthetetlenül. Receptet azonban nem lehetett tőle kérni, mert pont úgy főzött, mint ahogy jazzt zongorázott: "ti kottából játsztok, én meg szívből".

Az évek során az én életemben is valamiféle házi Murphy törvénnyé nőtte ki magát az a jelenség, hogy ha nagy műgonddal, lehetőleg népes vendégseregnek, szakácskönyvből főzök - bár utóbbiakból kiterjedt gyűjteményem van -, az biztosan nem sikerül, de legalábbis közel nem olyan finomra, mint az, amit egy kedd este valahol a bevásárlás és a gyerekek menedzselése közt, sebtében összekutyulok, "csak úgy balkézről" . A gyerekeim idővel hangoztatni is kezdték: Anya, ilyen "balkezest" ...

Tovább Szólj hozzá

gasztroblog Nandu gasztroNandu

2016. feb 02.

Mai gasztroblog: Ázsiai csirkés vagy halas ragu(leves)

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Ázsiai csirkés vagy halas ragu(leves)

Ez az étek a "balkézről főzés" klasszikus példája lett: dobáltam bele, ami eszembe jutott és épp volt itthon. Kétszer is elkövettem, és mind a két ízben (szó szerint is :)) brutál finom lett a végére, persze véletlenül se egyformán. Gyorsan leírom, mielőtt elfelejtem.

Egy jó nagy fakanálnyi kókuszzsíron vagy vajon elkezdtem pirítani:
- 2 kisebb fej apróra vágott hagymát,
- 2-4 gerezd fokhagymát
- a csirkés verziónál az apróra kockázott csirkemellet, kb. 1/2 kilót
- az otthon talált zöldségeket olyan sorrendben, hogy az elején, amit legtovább kell főzni és a végén, amit a legrövidebben. Ilyenek például: bambuszrügy (nálam konzervből), spárga (most épp ebből is üveges volt, de friss jobb), julienne-re (gyufaszálra) vágott ...

Tovább Szólj hozzá

leves recept gasztroblog halas paleo husos low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu