Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves
Ennek a levesnek egy korábbi változata "kukoricás fokhagymakrémleves" cím alatt a nandu.hu-n olvasható. Mivel azonban e sorok írásakor már egy ideje paleósan étkezem, azaz nem eszem gabonaféléket, emellett általában vigyázok a szénhidráttal is, kiesett a kukorica, mint alapanyag. Ezért elkészítettem a paleo-vegán-low carb változatot. Először magam is szkeptikus voltam, gondolván, hogy biztos nem lesz olyan finom, mint kukoricával volt. Jelentem, de. :)
Hozzávalók két adaghoz:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis cukkini (kb. akkora, mint egy rövid kígyóuborka)
1/2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál Vegeta-szerű, de sómentes, bio ételízesítő (lényegében szárított zöldség granulátum) - elhagyható
ízlés szerint só
1/4 teáskanál fehérbors - aki szereti, de elhagyható
2 dl mandulatej v. ~tejszín
feltétnek valók, pl.
a) paleó, húsos: sült virslikarikák vagy sonkadarabkák,
b) paleó, vegán és low-carb: hántolt mandula szeletek vagy más magfélék és zöld koriander
c) vegán, de nem paleó és nem low-carb: morzsolt csemegekukorica (juszt is :))
A fokhagymát meghámozzuk, nagyjából feldaraboljuk és a sóval, ételízesítővel feltesszük főni kb. 7-8 dl vízben. Ha kicsit már kezd puhulni, beletesszük a hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit és a kurkumát, esetleg fehérborsot. Még 15-20 percig főzzük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Még egyszer összerottyantjuk és kész.
Markánsan fokhagymás, ízes leves, minden egyéb ízesítés nélkül is finom lenne, a fűszerek csak árnyalják.
Jól illenek hozzá a tetejére aprított friss zöldfűszerek: koriander, bazsalikom, snidling.