2016. jún 17.

Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

írta: Noll A Nandu
Mai gasztroblog: Cukkinis fokhagymakrémleves

image.jpg 

Ennek a levesnek egy korábbi változata "kukoricás fokhagymakrémleves" cím alatt a nandu.hu-n olvasható. Mivel azonban e sorok írásakor már egy ideje paleósan étkezem, azaz nem eszem gabonaféléket, emellett általában vigyázok a szénhidráttal is, kiesett a kukorica, mint alapanyag. Ezért elkészítettem a paleo-vegán-low carb változatot. Először magam is szkeptikus voltam, gondolván, hogy biztos nem lesz olyan finom, mint kukoricával volt. Jelentem, de. :)

Hozzávalók két adaghoz:

1 nagy fej fokhagyma

1 kis cukkini (kb. akkora, mint egy rövid kígyóuborka)

1/2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál Vegeta-szerű, de sómentes, bio ételízesítő (lényegében szárított zöldség granulátum) - elhagyható

ízlés szerint só

1/4 teáskanál fehérbors - aki szereti, de elhagyható

2 dl mandulatej v. ~tejszín

feltétnek valók, pl.

   a) paleó, húsos: sült virslikarikák vagy sonkadarabkák,

   b) paleó, vegán és low-carb: hántolt mandula szeletek vagy más magfélék és zöld koriander

   c) vegán, de nem paleó és nem low-carb: morzsolt csemegekukorica (juszt is :))

A fokhagymát meghámozzuk, nagyjából feldaraboljuk és a sóval, ételízesítővel feltesszük főni kb. 7-8 dl vízben. Ha kicsit már kezd puhulni, beletesszük a hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit és a kurkumát, esetleg fehérborsot. Még 15-20 percig főzzük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Még egyszer összerottyantjuk és kész.

Markánsan fokhagymás, ízes leves, minden egyéb ízesítés nélkül is finom lenne, a fűszerek csak árnyalják.

Jól illenek hozzá a tetejére aprított friss zöldfűszerek: koriander, bazsalikom, snidling.

 

 

Szólj hozzá

leves recept gasztroblog vegan paleo low carb dietas alacsony szenhidrat fogyokuras gasztroNandu bioetel